OVER ONS

Als echt familiebedrijf richt Maliepaard Bloembollen B.V. zich op de teelt van tulpenbollen en de broei van tulpen met een vooruitstrevende aanpak.

GESCHIEDENIS

1945

Het bedrijf werd opgericht door Cristoffel Maliepaard (1888). In 1945 kocht hij een stuk grond met een wagenhuis aan de Molendijk 65 in Stad aan 't Haringvliet, van 100 roeden. Het wagenhuis verbouwde hij tot een woning, waar hij samen met zijn vrouw en kinderen ging wonen.  


In 1945 begon zoon Laurens (1915) te werken in het bedrijf van zijn vader. Het te bewerken land was 4,5 hectare groot, waarop uien en uienzaden werden verbouwd, naast wat andere akkerbouwgewassen. Er was geen eigen machinepark. Het meeste werk werd uitgevoerd door een loonwerker, de rest gebeurde met de hand. 

1963

Van 1963 tot 1966 zetten Laurens (1915), samen met zijn broer Jan (1921), het bedrijf voort. Het bedrijf was inmiddels uitgebreid naar 15 hectare, maar de teelt bleef hetzelfde. 

1966

In 1966 kwam Chris (1947) in het bedrijf. Naast akkerbouw begonnen ze met de teelt van zo'n 2 hectare gladiolen en een halve hectare tulpen. De verwerking vond plaats in de schuur bij Joh. Maliepaard aan de Boomgaarddreef in Stad aan 't Haringvliet. 


In 1969 werd de bollenschuur aan de Molendijk gebouwd en er werd een compleet machinepark aangeschaft. Het bollenareaal was toen 10 hectare gladiolen en 3 hectare tulpen. Ook teelden ze enkele jaren irissen. 

1980

In 1980 stopte Laurens (1915) en werd het bedrijf voortgezet door Jan (1921) en Chris (1947) als eigenaren. Ze teelden toen 15 hectare gladiolen, 9 hectare tulpen en daarnaast 30 hectare akkerbouw. 

1992

In 1992 kwam zoon Laurens (1976) in het bedrijf van zijn vader Chris( 1947). Van 1998 tot 2004 werkten zij samen in de maatschap C. en L. Maliepaard. 


Ze teelden toen 25 hectare tulpen en 25 hectare gladiolen. De volledige teelt werd zelf verzorgd, van het planten tot de aflevering. Daarom werd de akkerbouw volledig stopgezet.

2004

In 2004 nam Laurens (1976) het bedrijf volledig over, dat sindsdien bekend is als Maliepaard Bloembollen B.V. Het bedrijf was destijds volledig gespecialiseerd in de tulpenteelt, met een teeltoppervlak van meer dan 100 hectare tulpen, alles volledig in eigen beheer. 


In 2004 begon Laurens zich ook steeds meer te verdiepen in het broeien van tulpenbollen. 

2006

In 2006 heeft Maliepaard Bloembollen schuren bijgebouwd, deze zijn voorzien van verwerkingslijnen en cellen.  

2016

Op een later stadium zijn er nog meer schuren gebouwd, die ook zijn voorzien van verwerkingslijnen en cellen. Hierdoor kan het bedrijf nog beter inspelen op de groeiende vraag.


Daarnaast ontdekte Laurens (1976) al snel hoe broeien werkt en werd er steeds meer in geïnteresseerd. Maliepaard Bloembollen besloot in 2016 de broeierij in Herkingen te kopen en te starten met het broeien van 8 miljoen tulpen.   

2020

In 2020 is er een breedkap kas van 2.844 m² gerealiseerd in Herkingen. Naast het bouwen van de breedkap constructie, is ook het interieur van de kas verzorgd. 

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Maliepaard Bloembollen bestaat uit twee locaties. In Stad aan 't Haringvliet wordt gewerkt aan de bollenteelt. Maliepaard teelt  170 hectare tulpenbollen. Dit wordt gedaan op 225 netten teelt.

BOLLENTEELT 1 JAAR ROND

Januari en februari

In deze maanden draait alles om het onderhoud van de landbouwmachines. Daarnaast wordt de afbroei uit de broeierij verwerkt. Dit zijn de geplante tulpenbollen die in de kas hebben gestaan en die in oktober opnieuw geplant gaan worden in de velden buiten. Het verwerken van de afbroei gaat door tot in april.  Het onderhoud van de machines is een doorlopend proces dat het hele jaar door moet gebeuren om alles soepel te laten draaien.

Maart

Begin maart is het moment waarop onze selecteurs in de velden gaan werken voor de selectie. Zij controleren de tulpen op ziektes, zoals blad- en bloemziektes, en zorgen ervoor dat eventuele problemen tijdig worden aangepakt. Het selecteren loopt door tot half mei. 

April

Ondertussen begint in april het beregenen van de tulpenvelden. Het is ook de tijd om de bloemen te 'koppen', oftewel de bloemsteel net onder de bloem af te snijden. Door dit te doen, wordt de energie niet meer naar de bloem gestuurd, maar naar de bol, die ondergronds verder groeit. 

Mei

In mei wordt het laatste gedeelte van de tulpen gekopt en de laatste beregeningswerkzaamheden worden uitgevoerd. Alle machines voor het rooien van de bollen worden gereedgemaakt zodat er in juni gestart kan worden met de oogst.

Juni en juli

Halverwege juni start het rooien van de eerste tulpenbollen. In deze periode verzamelen de uitzendkrachten en seizoen medewerkers zich in Stad aan het Haringvliet. De bollen worden gerooid en gepeld. Het rooien en pellen gaat door tot halverwege juli. 

Augustus

Als de oogst achter de rug is, wordt het gehele bedrijf opgeruimd en begint het onderhoud voor de plantperiode.

September

In september ligt de focus op het onderhoud van de machines en het gereedmaken van de apparatuur voor het planten van de bollen. Het plantgoed wordt nagezocht en  geschuimd.

Oktober

In oktober is het tijd om de tulpenbollen te planten op zo'n 170 hectare. Dit wordt gedaan op 225 netten teelt. 

November en december

Wanneer de laatste bollen zijn geplant eind oktober, of begin november, zullen de laatste maanden van het jaar gewijd zijn aan het onderhoud en opruimen van de machines. 

Tegelijkertijd worden de eerste bespuitingen in de tulpenvelden uitgevoerd. Deze bespuitingen zullen doorgaan tot en met mei, om te zorgen voor gezonde tulpenvelden.  

HERKINGEN

In Herkingen bevindt zich de broeierij. Maliepaard Bloembollen broeit momenteel 18 miljoen stelen en werkt eraan om de productie in 2025 te verhogen naar 40 miljoen stelen. 

TULPENBROEI 1 JAAR ROND

Juni en juli

In juni en juli dient de locatie in Herkingen als opslagplaats voor de tulpenbollen. De bollen die in de broeierij gebruikt worden, worden vanuit Stad aan het Haringvliet naar Herkingen vervoerd. Deze bollen zullen later worden geplant en worden zorgvuldig bewaard. 

Augustus en september

In augustus wordt er stadiumonderzoek uitgevoerd.  Ook worden in deze periode van elke partij tulpen monsters getrokken, die vervolgens worden beoordeeld op fusarium in de tulpen.  

Oktober

In oktober wordt er gestart met de voorbereidingen voor het broeiseizoen. Alles wordt klaargezet voor het planten van de tulpenbollen. Dit is de start van het nieuwe seizoen.  

November

In november start het planten van de tulpenbollen. Dit gebeurt met behulp van automatische machines, de Falcon's van Havatec, die het werk sneller en efficiënter maken.  Dankzij deze technologie hoeven de bollen niet meer met de hand in de bakjes geplaatst te worden. Het planten van de tulpenbollen loopt door tot en met eind maart. 

December - april

In december worden de eerste tulpen uit de kassen gehaald en met behulp van een  bosmachine voor de klant gebost. Het bossen van de tulpen loopt door tot en met eind april. 

Mei

In mei is het rustig in Herkingen. Alle tulpen zijn inmiddels naar de klant verzonden, en de werkzaamheden liggen tijdelijk stil. De focus ligt nu op het opruimen van de locatie. 

TEAM Maliepaard Bloembollen

WORD JIJ ONDERDEEL VAN ONS TEAM?

Werken bij Maliepaard Bloembollen betekent werken op en rondom Goeree-Overflakkee. Je komt terecht bij een innovatief bedrijf dat continu zoekt naar verbeteringen en vernieuwing. Daarnaast werk je samen met een gezellig en gedreven jong team. 

Bekijk onze vacatures
Share by: